Rangeerstation Onnen ligt net onder stad Groningen. Hier werden de goederentreinen uit de noordelijke regio behandeld. Dit gebeurde o.a. met het z.g. "heuvelen"

In elk gedeelte van het land reden z.g. buurtgoederentreinen. Dit zijn goederentreinen die vanuit een rangeerstation veelal in de ochtend  de regio in gaan en daar bij de diverse raccordementen wagens uitwisselen. Na de rit komt hij weer terug in het rangeerstation. Zo komen er in de loop van de middag/avond diverse buurtgoederentreinen binnen op het rangeerstation.  In elke trein zitten nu wagens met verschillende bestemmingen. Om nu de wagens met gelijke bestemming in 1 trein te krijgen worden deze treinen geheuveld. daartoe drukt een loc de trein tegen een heuvel op. Aan de andere kant van de heuvel ligt een waaier van verdeelsporen met voor elke bestemming een spoor. Als nu de wissels goed liggen en bovenop de heuvel de koppelingen los worden gegooid dan zullen alle wagens met gelijke bestemming de heuvel afrollen en op hetzelfde spoor komen. De nieuw gevormde trein wordt naar de vertreksporen gebracht waarna de trein, die nu wagenladingtrein heet, naar verre oorden kan vertrekken.

Rangeerstation Onnen

  • Onnen - Delfzijl
  • Onnen-Veendam/Stadskanaal/Musselkanaal valthermond
  • Onnen -Roodeschool/Eemshaven
  • Onnen-Drachten
  • Onnen-Leeuwarden/Harlingen/Stiens
  • Onnen -Groningen loco
  • Onnen-Nieuweschans

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

X

Geen rechts-klik toegestaan

© Copyright Blokpost 9, alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten alle rechten op informatie die u op deze site aantreft bij Blokpost 9. Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere websites, verveelvoudiging op welke andere wijze dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk toestemming is verleend door Blokpost 9.