Na eind 2018 verhuisd te zijn ben ik in januari 2019 weer begonnen met een H0 baan. Het wordt een enkelsporige diesellijn in een landelijk gebied in het Drents/Duitse landschap in de periode 1970-1980 met af en toe een knipoog. het is geen kopie van de werkelijkheid maar het had best zo kunnen zijn.

Hier kun je de bouw van de baan volgen en er zal regelmatig een update met foto's  komen.

Kijk ook onder de andere hoofdstukken genoemd onder "modelspoor" hierboven

Ik ben begonnen met het me eigen maken van de ruimte en gevoel te krijgen met de mogelijkheden van de ruimte.Dan het basisidee proberen om te zetten in ideeen. Ik vind het belangrijk dat je eerst duidelijk formuleert wat je wil uitbeelden op je baan. B.v welke reizigerstreinen en welke industrie enz.

DSC 0904 1 788x1400 

Ik ben begonnen met plakband op de vloer wat uit te zetten en te kijken hoe wisselstraten uitkomen. De praktijk valt soms toch wat anders uit dan de tekenprogramma's. Want als het hout eenmaal getimmerd is , is het wijzigen lastig.

Voor het ontwerpen heb ik de probeerversie van Anyrail. Als je het in gedeeltes tekent kom je hier een heel eind mee.

 

  IMG 6878 Rekenen en tekenen zijn de volgende stappen.
  IMG 6880 Dan naar de plaatselijke boswachter om de platen te bestellen en op te halen. Ik heb gekozen voor een frame van latten van 20 x70 mm vuren. Het grootste vak is 60 x 90 cm. De plaat is 9 mm multiplex met daarop 10 mm zachtboard. Ik ben mij er van bewust dat het een lichte constructie maar in de praktijk is de stevigheid, door de schroeven, meer dan voldoende. De zachtboard bovenlaag geeft geluidsdemping en geeft de mogelijkheid om rails en andere zaken makkelijk te bevestigen.
IMG 6881

Er wordt begonnen met rondom langs de muur een lat. Let op de 2 staande plaatjes multiplex. Deze hadden de lengte van de maat gemeten vanaf de vloer. Door ze even met een tape vast te zetten heb je alles op gelijke hoogte en geeft het een steuntje bij het vastzetten van de latten.

IMG 6883 Het frame begint vorm te krijgen.
IMG 6896

De multiplex platen zijn geplaatst.  Hier staan ook nog even de pasplaatjes onder het frame om de definitieve paaltjes te plaatsen.  Dit scenerygedeelte is 700 x 90 cm. Het lijkt mij geweldig. Ik heb nog nooit zo'n grote modelbaan gehad! De baan loopt verder de kamer rond waar aan de andere kant van de kamer nog een wachtstation komt.

De zachtboardplaten voor het wachtstation zijn gelijmd en de werktafel is geplaatst.

  IMG 6897  IMG 6907  IMG 6918  IMG 6919

 Klik om de bouw van de baan verder te bekijken in het hoofdmenu op rails en wissels