Heerde

De lijn waar mijn voorliefde voor treinen is begonnen, is de spoorlijn Apeldoorn-Hattemerbroek.

Deze lijn werd door 2 verschillende goederentreinen bediend. Het noordelijke traject Hattemerbroek-Wapenveld werd bedient vanuit Zwolle. het zuidelijke traject (Apeldoorn- Heerde) werd bediend vanuit Apeldoorn.

Omdat ik in Heerde opgroeide en vlakbij de spoorlijn woonde zag ik in mijn kinderjaren deze trein vrijwel dagelijks. Dit heeft een zodanige indruk op mij gemaakt dat ik er nog vrijwel dagelijks met plezier aan terug denk.

Heerde

 

V.l.n.r. Cor Brom en Willem van Vemde. Beide NS rangeerders waren regelmatig werkzaam op de treinen 4.5373 / 4.5374 (Apeldoorn – Heerde v.v.) Hier gefotografeerd na binnenkomst van de trein uit Heerde (met NS loc 2273) te Apeldoorn op 12.10.1966.

 

 

Op de site zullen items uit de laatste jaren van lijn naar voren komen (vnl 1965 t/m 1972). Deze pagina komt mede tot stand in samenwerking met Rein van Putten. Kenner bij uitstek van deze lijn en eigenaar van de meeste foto’s op deze pagina. De lijn werd in mei 1972 gesloten voor goederenvervoer.

In bijgaande link (klik op button) is te zien hoe Carol Hessels de dagelijkse goederentrein filmt als deze langs het Loo komt. Ook is een trein met personenrijtuigen te zien die getrokken/geduwd wordt door een ex mijnloc en een 2400 (collectie vereniging oud Apeldoorn).

  "trein bij 't Loo"

 

IMG 7824

 

Het boek van Onno de Vries over de spoorlijn Apeldoorn-Hattemerbroek bevat vele mooie opnames van o.a. Rein van Putten en R. Ankersmit. Daarnaast wordt de geschiedenis van lijn op goede wijze beschreven

 

 

Ik zal in deze blog de stopplaatsten van de goederentrein langslopen en zaken vertellen die daar voorkwamen.